Nieuwste blogs

road-to-recovery.jpeg

Herstelondersteunende zorg bij team ‘Optimaal Leven’

Een gastblog van psychiater Michiel van den Oever over herstelondersteunende zorg en zijn team Optimaal Leven.

In gesprek met een collega, beschreef ik, half schouderophalend, herstelondersteunende zorg als “Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet”.  De uitdrukking dekt niet helemaal de lading, maar wat ik wil overbrengen is dat als je als team echt herstelgericht gaat werken met je patiënten/cliënten dat je met elkaar ook in een soort attitude krijgt om het werk steeds beter te kunnen doen.  Het contact met je cliënten/ patiënten verandert, waardoor je ook van hen gaat leren.

Herstelondersteunend werken doe je samen

Samen met je team, en de wijk, samen met je patiënten en samen met de naasten om iemand heen. Je besmet elkaar steeds met ideeën; je denkt samen na over ingewikkelde zaken en je herinnert elkaar eraan om elkaar te blijven gebruiken. 

Herstelverhalen

Er bestaan prachtige herstelverhalen en ik hoop dat nog veel meer mensen hun verhaal gaan vertellen. Verhalen zijn inspirerend en kunnen mensen hoop geven. Het verhaal van ons team vind ik inspirerend, want dat is in wezen ook een herstelverhaal. Daarom wil ik het graag delen hier in deze blog.

Waarom moeten we ineens anders gaan werken?

Twee jaar geleden ben ik gaan werken bij team Optimaal Leven in Hoogeveen. De uitgangspunten trokken me erg aan (herstelondersteunend, netwerkgericht, naasten en gericht op ontwikkeling). Het team wat ik aantrof was erg blij met de komst van nieuwe mensen, maar was ook gedemoraliseerd. Veel wijzigingen gehad in de aansturing en al langere tijd zonder vaste psychiaters. Verder hadden veel mensen het idee dat ze niet goed waren aangehaakt bij de herstelgedachte van Optimaal Leven. Waarom moeten we ineens anders gaan werken? Is FACT niet goed genoeg als uitgangspunt?  

In een aantal teambijeenkomsten en door samen te werken en naar elkaar te luisteren kwam het team in een positieve vibe terecht. De herstelvragen die we aan onze cliënten stelden, vroegen we ook aan onszelf:

Wat is er met je gebeurd?

Wat is je kwetsbaarheid en weerbaarheid?

Waar wil je naar toe? 

Wat heb je nodig?

De antwoorden gaven lucht en energie. Het gevolg: het stroomt! 

Ik zat nog even te denken aan het gezegde van het begin en kwam een betere tegen:  “Happiness is a perfume you cannot pour on others without getting a few drops on yourself.” – Ralph Waldo Emerson

Remke van StaverenHerstelondersteunende zorg bij team ‘Optimaal Leven’
Deel deze blog