Naaste zijn van iemand met ernstige psychische klachten, hoe doe je dat? Gastblog van Tom Rusting
Bijna niemand is er op voorbereid dat een geliefd familielid of een geliefde vriend ernstige psychiatrische problemen ontwikkelt. Bijna niemand weet vanuit zichzelf hoe je daar het best mee om kunt gaan. Maar wij kunnen het wel léren aan mensen die in die positie komen.
Tiny van Hees en ik, Tom Rusting, coachen en trainen al sinds 2007 naasten van patiënten/cliënten van een grote GGZ instelling in de regio Utrecht. Tiny als medewerker bij die instelling, en ik als familie-ervaringsdeskundige vrijwilliger.
Enerzijds konden we op die manier die naasten helpen om zich overeind te houden in de vaak onbeschrijfelijke hectiek waarin ze terecht waren gekomen. Anderzijds verbetert de prognose van de patiënt/cliënt aanmerkelijk als naasten geleerd hebben hoe ze het best met de situatie kunnen omgaan.
Toen Tiny vorig jaar met pensioen ging, hebben we besloten dat we niet met dit werk wilden stoppen. We hebben de Stichting Naastentraining opgericht. Vanuit die stichting bieden we dezelfde individuele training en coaching als eerst. Maar nu via Zoom. Niet meer gebonden aan een bepaalde. En kosteloos, volledig belangeloos. Het geeft ons enorm veel voldoening om op deze manier iets te kunnen blijven doen met al die kennis en de ervaring die we hebben opgebouwd. De reacties van onze “klanten” zijn voor ons de grootste stimulans. Ze tonen zich stuk voor stuk opgelucht dat ze eindelijk mensen treffen die aan één woord genoeg hebben om te begrijpen met welke problemen ze worstelen.
Wij kunnen hen leren om naaste te zijn. Naaste van iemand met ernstige psychiatrie en/of verslaving. Je vind ons via de website http://www.naastentraining.nl
PS: Tom over de foto: De (individuele) gesprekken via Zoom geeft soms wat technische hoofdbrekens. We zien elkaar ondersteboven, of we kunnen elkaar niet horen. Maar samen komen we er altijd uit. Soms is er, gelukkig, ook wat hilariteit. Een hond die plotseling op schoot springt. Een pikante afbeelding aan de muur. Een mevrouw die maar in de bezemkast was gaan zitten met haar smartphone; daar had ze de beste wifi verbinding. Een meneer zat in de badkamer; alleen daar was het voldoende rustig. De informele sfeer in de gesprekken ervaren wij als een belangrijk pluspunt.